Aan tafel met de wasbaas

copyright fotograaf Hettema not allowed to use, without permission AAN TAFEL MET DE WASBAAS

Een gerenoveerde wasserij aan de IJssel, een rasverteller, twee onverschrokken muzikanten en een topkok. Dat zijn de ingrediënten voor een zinnen prikkelende avond tegen historische achtergrond in de oude wasserij De IJsselstroom in Zutphen.

Het idee voor de theaterdinervoorstelling “Aan tafel met de wasbaas” kwam letterlijk aan tafel tot stand. De muziektheatergroep Tales & Tunes kwam samen met de eigenaren van de wasserij, Marian van Leeuwen en Silvester van Veldhoven, op het idee om de wasserij van toen weer tot leven te brengen in een gastvrije setting die helemaal bij het gebouw van nu past.

De ketel zal weer op stoom komen en terwijl de trommels weer gaan draaien zullen de smakelijke verhalen van hoe het vroeger allemaal is geweest opnieuw worden verteld. Het publiek wordt tijdens dit proces helemaal in de watten gelegd en met smaakvolle gerechten van de hand van onze kok Nick Luken verwend .

Men komt alles te weten over het succesvolle recept van het wassen in de “moderne stoomwasserij” en ontraadselt misschien ook het grote geheim dat De IJsselstroom decennialang verborgen heeft gehouden.

Na een avondvullend verteldiner zullen de gasten plezierig en vol muziek en verhalen, met schone kleren huiswaarts keren.
Men weet dan immers precies hoe het er aan toe ging, daar in Zutphen, langs de IJssel.

Waar begon het mee? Het jaar 1911 was mooi voor iedereen die in de regio Zutphen met vuile was zat opgezadeld. Dankzij initiatiefnemer Albert Barink, bijgestaan door zijn drieëntwintig jaar jongere maar vijfentwintig jaar slimmere geliefde Hendrika Radstake, betekende stoomwasserij De IJsselstroom een grote stap vooruit. Fabrieken, ziekenhuizen, welgestelde particulieren en zelfs armlastige huisvrouwen konden voortaan hun vuile was kwijt bij de wasbaas.

Vijfenvijftig jaar en een hele stoet wasbazen later brengt de welvaart elk huis een privé-wasketel en is ’t gedaan met de industriële wasserij aan de Vliegendijk. Het monumentale pand lag vijftig jaar ten prooi aan verval, tot in 2012 de nieuwe, innovatieve eigenaren middels een grandioze restauratie ervoor zorgen dat het pand weer staat als een huis!

De wasbaas nodigt iedereen van harte uit om een kijkje te nemen en aan te schuiven bij “Aan tafel met de wasbaas”.
Voorstellingen vinden plaats iedere zaterdag in januari en februari 2017 tussen 18:00 – 22:00 uur.

Kaarten zijn te reserveren op www.hanzehof.nl/

Meer informatie vind u op www.facebook.com/Wasbaas