Reisiger in Muziek

Fascinatie muziek

Muziek speelde in onze familie altijd een grote rol. Mijn vader was er veel mee bezig in zijn vrije tijd. Koren, orkesten en waar mogelijk op vakantie de sleutel lenen van de kerk om orgel te kunnen spelen. Altijd waren er bij ons deuntjes en melodietjes aanwezig, in huis en onderweg. Veruit het meeste klassieke muziek, want met de komst van Rock’n Roll en de Beatles hield de muziekontwikkeling op.

De fascinatie voor klanken heb ik dus niet van een vreemde. Toen ik na een paar jaar pianolessen begon te improviseren raakte ik enorm in de ban van klanken, akkoorden, dissonaten. Mij boeide ook altijd de stemming van onze piano. Na elke stembeurt weer zo maagdelijk rein. Ik luisterde intensief naar de diepte van de klank.
IMG_piano-1s
Reisiger in Muziek
Op zoek naar volmaaktheid
Componeren was voor mij in die periode millimeterwerk. Ik kon nauwelijks een bladzijde vol krijgen omdat ik telkens aan het zoeken was naar de volmaakte klank.

Optreden als muzikant was voor mij nooit vanzelfsprekend. Pianospelen was voor mij iets voor thuis en een heel persoonlijke taal die ik niet graag deelde. Hierin had ik de volmaaktheid nog niet gevonden en wat ik presteerde vond ikzelf rijp om voor te spelen.

Pas door de ervaringen die ik opdeed met pop-/ wereldmuziekbands en mijn muzikale werkzaamheden voor en in theatervoorstellingen begon ik steeds meer een gevoel van plezier en gemak te ontwikkelen in het spelen voor publiek.

Intussen is het optreden met piano, accordeon of fagot een routine geworden en geniet ik van de kans mijn muzikaal gevoel te presenteren.
fagotwolf
Behoefte aan zelfspot
Het feit dat ik serieuze optredens mix met laagdrempelige feestmuziek maakt dat er genoeg humor en spontaniteit in mijn werk zit. Ik zou het niet aankunnen om me volledig zonder zelfspot op het podium te vertonen. Daarom is mij het werk met en voor kinderen ook zo belangrijk.

Jarenlang heb ik muziek geschreven voor de jeugd-theatervoorstellingen van Dansschool Plankenkoorts in Wijk bij Duurstede. Min of meer mijn eerste ervaring in het schrijven voor een specifieke doelgroep.
Het plezier waarmee de kinderen mijn nummers zongen en dansten sprong zozeer over op mij dat ik in mijn muziek altijd zoek naar kinderlijkheid, puurheid en eenvoud. Ook mijn fascinatie voor kinderliedjes is hierdoor mede te verklaren.
Sinds ik zelf kinderen heb besef ik wat het betekent onbevangen te kunnen musiceren. Ik probeer de muziek in de dagelijkse gang van zaken te laten vloeien. Het plezier van samen geconcentreerd muziek te maken of samen gek doen met muziek is de basis voor de zoektocht naar wat muziek betekent voor mij, mijn kinderen, mijn leerlingen of mijn publiek.

Reageer