Zwijgende film muzikaal begeleid door bioscooporgel

Annie Bos (1886 - 1975) Bos werd bekroond tot 'Hollands beroemdste filmactrice' en Nederlands eerste filmdiva. Foto: PR Woensdag 10 oktober gaat Luxor terug in de tijd met de vertoning van ‘Toen het licht verdween’, een zwijgende film uit 1918, het geboortejaar van Luxor, van de Nederlandse filmpionier Maurits Binger. De film wordt muzikaal begeleid door Wolfram Reisiger die een bioscooporgel, dat Luxor cadeau kreeg ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan, zal bespelen.

Toen het licht verdween vertelt het verhaal van een componist die moet kiezen uit twee zussen. Hij trouwt met de een, maar als zij blind wordt stapt hij over op de ander. Een melodrama van jewelste dus, met een hoofdrol voor de eerste vrouwelijke filmster van Nederland: Annie Bos.

Omdat een honderd jaar oude film wel enige introductie kan gebruiken, wordt de film ingeleid door filmhistoricus en oud-hoofdprogrammeur van het Nederlands Filmfestival Herman de Wit.

Met deze bijzondere vertoning opent Luxor het jubileumprogramma ‘100 jaar in 50 films’ dat een jaar lang iedere woensdagavond een klassieker terug in de bioscoop brengt. Kaartverkoop en informatie via www.luxorzutphen.nl.